Skip to content

Izabran koordinator tima za razvoj kulture i očuvanje tradicije i običaja

  • VIJESTI

Na 19. vanrednoj sjednici UO UG HUmanitas održanoj 23.10.2022. godine za koordinatora tima za razvoj kulture i očuvanje tradicije i običaja izabran je Siniša Grabež.

Diplomirao je režiju na Akademiji Umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Režiser je pet igranih kratkometražnih i 11 dokumentarnih filmova, uključujući i jedan dokumentarno-animirani serijal. Radio je desetine muzičkih i reklamnih spotova i režirao desetine televizijskih emisija. Učestvovao je na brojnim filmskim festivalima: Eberswalde film festival, Kratkofil, Zlatna buklija, Duka fest, Berlinale Talent Campus, The Al Jazeera Doc Film fest Doha, Sarajevo film festival.

Dobitnik je Zlatnog viteza za film “Dnevnik ratnog hirurga-Miodrag Lazić”. Trenutno radi na Radio-Televiziji Republike Srpske kao urednik dokumentarnog programa. Otac dvoje djece.

“Zahvaljujem se članovima Humanitasa na odluci da me izaberu za koordinatora tima za razvoj kulture i očuvanje tradicije i običaja. Ubjeđenja sam da se kultura, tradicija i običaji ne trebaju prilagođavati sveprisutnoj galopirajućoj globalizaciji, već da trebaju izrastati sami iz sebe. Ubjeđenja sam da duboko, u suštini našeg čovjeka, čovjeka naših korijena, postoji potencijal da se fenomen kulture posmatra i iz tog dubljeg, duhovnog ugla. Jer, ako se u kulturološkom kodu jednog od naših etnosa , ne mogu iščitati temeljne, karakterne i pozitivne osobine pojedinca, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost tog pojedinca, onda takav kulturološki kod gubi svoju humanističku univerzalnost i čovječnost, pa samim tim i svoju suštinu. Paradoksalno je da su se u prijeratnom vremenu, koje je predhodilo ovoj balkanskoj varijanti globalizacije, čija je žrtva između ostalih autentična kultura ljudi sa ovih prostora, tradicija i običaji više cijenili nego što je to slučaj danas. Zato je i logično da Humanitas, kao respektabilna organizacija koja okuplja ogroman broj ljudi, poštujući njihove individualne i kolektivne kvalitete, pokušava sačuvati i oplemeniti kulturnu, tradicionalnu i običajnu dimenziju tih suštinskih kvaliteta.”

♥️ Siniša Grabež
♥️ Koordinator tima za razvoj kulture i očuvanje tradicije i običaja
♥️ UG HUMANITAS
Banja Luka,
23.10.2022. godine.