Skip to content

Omladinski lideri rade na jačanju rusko-balkanske saradnje

  • VIJESTI
David Matić, član UG Humanitas

U gradu Ryazan (Rusija) održava se rusko-balkanski forum mladih gdje su okupljeni lideri mladih iz Rusije i balkanskih zemalja koji su motivisani da razvijaju saradnju mladih i pokrenu zajedničke projekte.

Na ovom forumu učestvuje i David Matić, član UG Humanitas koji je u grupi zaduženoj za organizaciju projekta o organizaciji dana ruske kulture na Balkanu.

Ukupno 50 mladih učesnika/ca ( 25 balkanaca i 25 Rusa) vrijedno rade na poboljšavanju kulturnih, ekonomskih i akademskih odnosa.

Russian – Balkan youth forum

Naš David predstavio je rad udruženja Humanitas ali se i upoznao sa radom drugih organizacija čiji predstavnici su prisutni na ovom forumu, a koje su zadužene za poboljšanje internacionalnih odnosa.

“Srećan sam što sam učesnik ovako važnog foruma i što na ovaj način mogu doprinjeti jačanju prijateljskih veza sa Rusijom i drugim balkanskim omladinskim liderima. Smatram da ću učestvovanjem na ovom rusko-balkanskom omladinskom forumu upoznati mlade ljude koji imaju sličan cilj kao i ja , a to je razvijanje novih ideja što smatram da je dobro za napredak Humanitasa.”

Forum ima za cilj razvoj rusko-balkanske saradnje mladih, jačanje prijateljskih i profesionalnih odnosa između omladinskih lidera Rusije i balkanskih zemalja.

Na forumu mladi obrađuju sljedeće teme:

  • Međunarodna saradnja;
  • Akademska saradnja;
  • Zajedničke inicijative u oblasti kulture, turizma i medija.

Forum zajednički organizuju Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja Ruske Federacije, Nacionalni savjet mladih Rusije, Federalna državna budžetska obrazovna ustanova visokog obrazovanja «Rjazanski državni univerzitet po imenu SA Jesenjin» i Federalna državna budžetska obrazovna ustanova visokog obrazovanja «MIREA — Ruski tehnološki univerzitet» uz podršku Fonda za javnu diplomatiju Aleksandra Gorčakova.