Skip to content

Socijalno preduzetništvo – alat za smanjenje stope siromaštva

U organizaciji udruženja Mreža za izgradnju mira, pod pokroviteljstvom USAID, u Sarajevu, 1. i 2. juna 2023. godine održan je dvodnevni trening i mentorstvo za članice Mreže za izgradnju mira na temu “Socijalno (društveno) preduzetništvo”

UG “Humanitas” i društveno preduzeće “Humanitas socijalno preduzetništvo” d.o.o. na ovom seminaru predstavljao je Aleksandar Došenović, predsjednik UG Humanitas.

“Socijalno, odnosno društveno preduzetništvo je jedan od najboljih modela humanitarnog rada savremenog doba. Ovaj model je prepoznat i već dobro razvijen skoro u cijelom svijetu. Kod nas, u Bosni i Hercegovini, ovaj vid preduzetništva je još uvijek, nažalost, u samom začetku. Dok u Brčko Distriktu i Republici Srpskoj već imamo Zakon o društvenom preduzetništvu i mislim da već imamo šest registrovanih društvenih preduzeća u registru Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske, u Federaciji Bosne i Hercegovine još uvijek nemamo zakona, što BiH u cjelini čini hendikepiranom, kada je riječ o socijalnom preduzetništvu, iako je u Bosni i Hercegovini to mnogo potrebnije nego u zemljama u okruženju, gdje su pravo na socijalnu zaštitu i standard života mnogo kvalitetniji. Mi, kao udruženje čije je preduzeće prvo registrovano društveno preduzeće u Republici Srpskoj, a samim tim zvanično i u Bosni i Hercegovini, žalimo što se proces razvijanja socijalnog preduzetništva kod nas odvija sporo u odnosu na druge zemlje.”izjavio je Aleksandar Došenović.

Socijalno poduzetništvo je nova grana privrede koja pruža velike mogućnosti za smanjenje nezaposlenosti i društvene nejednakosti u Bosni i Hercegovini. Glavni cilj socijalnog preduzetništva je da stvori društvenu vrijednost, a ne samo ostvarenje profita.

Došenović ističe da bez kvalitetnog socijalnog preduzetništva u Bosni i Hercegovini, u pogledu humanitarnog rada ne možemo pratiti aktivizam savremenog doba.

“Zbog nedovoljno razvijene svijesti i nedostatka zakona u FBiH, kao i nedovoljne primjene postojećeg Zakona o društvenom preduzetništvu Republike Srpske i Brčko Distriktu, znatno je hendikepiran i humanitarni rad, što nam je osnovni cilj. Razlog više za uspostavljanje kvalitetnog sistema za razvoj socijalnog preduzetništva je upravo zbog toga što na području Bosne i Hercegovine postoji ogroman broj lica u potrebi, koja spadaju u kategoriju lica koja se teže zapošljavaju, a koja bi mogla da rade na određenim poslovima pa je socijalno preduzetništvo idealno rješenje za poboljšanje standarda života mnogima od njih. Stoga zaključujemo da će razvoj ove grane preduzetništva znatno doprinijeti smanjenju stope siromaštva u našoj zemlji, što je jedan od najznačajnih nacionalnih interesa.”- rekao je Došenović.

Trening i mentorstvo za članice Mreže za izgradnju mira sprovodi se u sklopu Snaga lokalnog, petogodišnjeg projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji radi na osnaživanju lokalnih zajednica.