Skip to content

Za izgradnju ribnjaka pastrmke Porodici Jalić iz Oštre Luke (Donja Kozica)

Za izgradnju ribnjaka pastrmke Porodici Jalić iz Oštre Luke (Donja Kozica)
Početak akcije: 12.04.2021. godine
Završetak akcije: 20.09.2023. godine
Ukupna vrijednost donacije: 4.658,00 KM

Na osnovu odluke predsjednika UG Humanitas broj OP 11/21, od dana 12.04.2021. godine, a po prijedlogu Radovana Kljujića, člana UG ‘’Humanitas’’ posjetili smo šestočlanu porodicu Jalić u mjestu Donja Kozica, u Oštroj Luci. U ovoj posjeti učestvovali su: Aleksandar Došenović, predsjednik, Đorđe Praštalo, sekretar i članovi udruženja: Jelena Đurđević i Radovan Kljujić.

Humanitas pomoć porodici Jalić

Na osnovu odluke predsjednika UG ‘’Humanitas’’ broj OP 12/21, od dana 12.04.2021. godine, pokrenuli smo donatorsku akciju za izgradnju ribnjaka pastrmke porodici Jalić.

‘’Još uvijek postoje mladi ljudi koji se uprkos svim okolnostima koje im život donosi trude da ostanu u svom zavičaju i u njemu osnuju porodicu. Nas je priča o životu, borbi i hrabrosti porodice Jalić rasplakala, a vas molimo da ovaj video pregledate do kraja. Pomozimo ovoj porodici da u svom zavičaju živi od svog rada!!!

Humanitas pomoć porodici Jalić

‘’Dana  28.04.2021. godine, u mjestu Donja Kozica boravili su predsjednik Humanitasa Aleksandar Došenović, Radovan Kljujić kooardinator za pomoć porodici Jalić, Milan Vavan koordinator članstva Humanitas Austrija, sa stručnjakom za izgradnju ribnjaka i uzgoj ribe.

Tom prilikom obišli su porodicu Jalić i razgovarali o osnivanju poljoprivrednog  gazdinstva i pribavljanju potrebne dokumentacije za prepis i uknjižbu zemljišta, kao i pribavljanje dokumentacije i svih potrebnih dozvola za uzgoj ribe.

Razlog posjete bio je obilazak  terena od strane stručnog lica, gdje je planirana izgradnja ribnjaka, određivanje pozicije i dimenzija ribnjaka, analize vode, utvrđivanje jačine protoka vode i drugi bitni faktori od kojih zavisi uspješna proizvodnja ribe.

Predstavnici Humanitasa razgovarali su i sa mještanima Donje Kozice i tom prilikom razmatrali mogućnosti za razvoj turističke ponude ovog kraja kao i pokretanje inicijative za razvoj infrastrukture.

U pogledu razvoja infrastrukture, prevashodno je bitno riješiti višedecenijski problem putne infrastrukture kao i problem distribucije električne energije za ovo područje.’’

Humanitas pomoć porodici Jalić

Najveći doprinos realizaciji akcije dali su članovi i simpatizeri iz Srbije, koje je organizovao Dalibor Crnomarković, član UG ‘’Humanitas’’. Pored članova iz Srbije, donacije su uplaćene od strane članstva iz Austrije, Njemačke, Australije, Norveške i BiH.

Sva sredstva potrebna za izgardnju ribnjaka pribavljena su još u julu 2021. godine i dana 08.07.2021. godine uplaćena na račun s.p. ‘’Vuković’’.

S.p. ‘’Vuković’’ izvršio je analizu kvaliteta i protoka vode, odredio mjesto izgradnje te pristupio izgradnji ribnjaka.  Tokom izgradnje mnogo vremena smo izgubili na rješavanju dokumentacije, a pored toga, period od rane jeseni do kasnog proljeća nije bio pogodan za gradnju zbog nepristupačnosti terena.

Svi radovi su završeni tokom ljeta 2022. godine i uskoro očekujemo poribljavanje, o čemu ćemo javnost detaljno informisati.

Humanitas pomoć porodici Jalić

Dana 06.06.2023. godine, zbog nepovoljnih vremenskih prilika i obilnih padavina, bujične poplave su uništile korito pa je izgradnja infrastrukture morala krenuti iz početka. Ovaj put, uz pomoć naših članova i simpatizera, ponovo je izgrađen ribnjak a 20.09.2023. godine izvršeno je poribljavanje.

Dana 27.09.2023. godine porodicu Jalić posjetili su: Aleksandar Došenović, predsjednik udruženja; Radovan Kljujić, predsjednik upravnog odbora udruženja; Predrag Matić. član upravnog odbora i koordinator članstva Australije; Siniša Grabež, koordinator tima za razvoj kulture i očuvanje običaja i tradicije i Predrag Kajkut, član udruženja.

Tom prilikom obilježen je završetak akcije za porodicu Jalić, a otvaranje mini ribnjaka zabilježila je ekipa ATV, iz emisije Centar dana, gdje su u ime udruženja govorili:  Radovan Kljujić, predsjednik upravnog odbora udruženja i Predrag Matić. član upravnog odbora i koordinator članstva Australije;

Zahvalnost za podršku izražavamo našim članovima i simpatizerima širom Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije, Njemačke, Norveške i Australije, a naročito našem Daliboru Crnomarkoviću i prijateljima iz Novog Sada.

LINKOVI:

Humanitas pomoć porodici Jalić
https://fb.watch/npGlfosVv9/