Skip to content

Za prevenciju napada vlasničkih pasa na građane BiH

Za prevenciju napada vlasničkih pasa na građane BiH
Inicijativa podnesena: 28.08.2021. godine
Inicijativa realizovana: _______
Rezultat: inicijativa djelimično podržana

Na osnovu odluke upravnog odbora broj V-7/21, dana 28.08.2021. godine, pokrenuli smo inicijativu prema MUP RS, MUP FBiH i Policiji Brčko distrikta, koja se odnosi na sprečavanje napada vlasničkih pasa na građane BiH na javnim mjestima.

‘’Zbog učestalih napada pasa bez nadzora vlasnika,  na javnim mjestima, na građane BiH, danas na VII vanrednoj sjednici Upravnog odbora UG Humanitas, usvojena je odluka o pokretanju inicijative kod nadležnih organa u BiH, radi prevencije napada opasnih pasa na građane BiH.’’

Humanitas prevencija napada vlasničkih pasa na građane
Humanitas prevencija napada vlasničkih pasa na građane
Humanitas prevencija napada vlasničkih pasa na građane

‘’Zabrinuti nedavnim napadima pasa na građane Bosne i Hercegovine, UG Humanitas danas je nadležnim organima u BiH podnijelo Inicijativu za suzbijanje napada vlasničkih pasa. Početak školske godine je pred nama i potrebno je da učinimo sve što je u našoj moći da zaštitimo djecu i osiguramo im bezbjedan boravak na otvorenom.

Istraživanja su pokazala da su za napade vlasničkih pasa na ljude, sve češće krivi neodgovorni vlasnici! Statistike govore da u napadaima pasa najčešće stradaju djeca!

Pozivamo nadležne organe u Bosni i Hercegovini da HITNO pokrenu akciju pojačane kontrole nad vlasnicima pasa i drugih lica koja šetaju pse na javnim mjestima s ciljem utvrđivanja poštovanja Zakona o javnom redu i miru koji propisuje da je kazna za držanje i vođenje opasnih životinja bez zaštite od 300 KM do 900KM.

Apelujemo i na vlasnike pasa da na vrijeme obezbjede i koriste zaštitna sredstva za svoje pse ali i na građane da ovakve slučajeve prijave nadležnim policijskim stanicama.

Uzimajući u obzir sve navedeno, znajući da svaki pas, bez obzira na veličinu i rasu, može ozbiljno povrijediti dijete, od toga koja je rasa najopasnija, puno je važnije ljude edukovati kako da do napada ne dođe.’’

#humanitas #prevencija #oprez #dogtraining

Od tri policijska organa u BiH imali smo tri sasvim različita odnosa na ime ove inicijative:

Dana 03.09.2021. godine, MUP RS preduzeo je prve korake u cilju prevencije te izdao saopštenje za javnost, kojim je upozorilo vlasnike pasa na držanje životinja bez nadzora (link u prilogu).

Policijski službenici MUP RS, pokrenuli su i pojačanu kontrolu ovih pojava, o čemu smo informisani od strane naših članova i simpatizera širom Republike Srpske. S obzirom da se rezultati preventivnog djelovanja ne mogu jasno izraziti niti jasno analizirati, ipak smatramo da je ova inicijativa i aktivnost MUP-a RS bar nekim dijelom uticala na suzbijanje ovih neželjenih pojava na području Republike Srpske.

‘’Zahvaljujemo MUP-u RS na saopštenju kojim obavještava građane da povedu računa o držanju pasa na javnom mjestu, što smo od MUP-a RS tražili inicijativom od dana 30.08.2021. Zahvaljujemo i mnogobrojnim medijima koji su ovu vijest prenijeli.’’

Dana 02.09.2021. godine, od strane MUP FBiH primili smo odgovor da ova oblast u pogledu zaštite građana nije u njihovoj nadležnosti.

Humanitas prevencija napada vlasničkih pasa na građane

Od Policije Brčko distrikta, do dana 01.09.2022. godine, odnosno, godinu dana od dana  podnošenja inicijative, nismo dobili baš nikakav odgovor, a što smatramo izuzetno neprofesionalnim odnosom ovog policijskog organa.

LINKOVI:

https://mup.vladars.net/index.php?vijest=27042&vrsta=novosti&fbclid=IwAR2F81x9bs71z0OcrWGV14Wg0fRIF_ybloE9mQ2JnkPE_EBlCHgK7HDiqtg