Skip to content

Završena izgradnja ribnjaka za porodicu Kljajić

  • VIJESTI

Početkom 2021. godine članovi UG Humanitas, posjetili su porodicu Kljajić iz mjesta Velijašnica, Opština Ribnik. U julu mjesecu pokrenuli smo donatorsku akciju za porodicu Kljajić, s ciljem prikupljanja sredstava i izgradnje ribnjaka pastrmke, u svrhu poboljšanja samoodrživosti ovog domaćinstva.

Svi radovi su završeni tokom ljeta 2022. godine, a 21.10.2022. godine, zahvaljujući partnerskom preduzeću ”Tropic ribarstvo” d.o.o. Banja Luka i susretljivosti zaposlenika ovog preduzeća iz PJ ”Ribnjak Janj”, ovaj ribnjak je poribljen sa 600 komada zdrave i kvalitetne kalifornijske pastrmke, koja količina je dovoljna za testiranje ribnjaka u početnoj fazi.

Zoran Tepić, direktor ovog preduzeća, ispoštovao je svaki naš prijedlog i pružio nam nesebičnu pomoć stručnim savjetima, koordinacijom, kao i izdašnom donacijom ovog preduzeća, dodjelom besplatne ribe, hrane za ribu, transporta i poribljavanja pa smo ovu akciju uspješno realizovali, na čemu smo mu neizmjerno zahvalni. Pored toga, ovo preduzeće je iskazalo volju da našoj organizaciji pomogne u budućnosti, pružanjem stručne pomoći domaćinstvima kojima kroz akcije samoodrživosti budemo gradili mini ribnjake, kao i na drugi način, u skladu sa mogućnostima.

Doprinos realizaciji akcije dali su članovi i simpatizeri UG ‘’Humanitas’’ iz Srbije, Austrije, Njemačke, Australije, Norveške i BiH, a pored toga, pomoć u donacijama i izvođenju radova pružili su: Nenad Grbić (betonski blokovi), preduzeće ”Sana kop” Ribnik (zemljani radovi – iskop i odvoz zemlje), preduzeće ”MIG elektro” Mrkonjić Grad (betoniranje poda ribnjaka), AS Home Banja Luka (popust za PVC cijevi).

Milica Kljajić

Ovom domaćinstvu samoodrživost jer od izuzetnog značaja kako bi djevojčica Milica Kljajić nastavila sa redovnim terapijama koje su joj neophodne. Naime, Milica je 2020. godine pala sa bicikla i zadobila teške povrede glave. Od tada ima trajna oštećenja glave, lijevog oka, blokadu vilice, ukočenost desne ruke, desne noge i stopala.

Otac Marinko, šumski sjekač, nije u prilici da zaradi dovoljno novca kako bi finansirao sve troškove života i njeno liječenje.

Humanitas je Milici obezbjedio spravu za vježbanje zahvaljujući koordinatoru članstva Humanitasa Austrija Milanu Vavanu.

U cilju dugoročne pomoći ovoj porodici, izgradili smo ribnjak pastrmke na njihovoj zemlji.

Uzgojem ribe, ova porodica ima šansu da ostvari dodatne prihode koji će biti dovoljni da pomognu Miličino liječenje i školovanje.