Skip to content

Za liječenje Noe Goronje (2020) iz Banje Luke

Početak akcije: 01.04.2024. godine
Završetak akcije: 30.04.2024. godine
Ukupno obezbijeđeno sredstava: 12.670,00 KM

Udruženje Humanitas pokreće humanitarnu akciju za trogodišnjeg dječaka Noa Goronja (2020.) iz Banja Luke, koji se od rođenja bori s ozbiljnim zdravstvenim izazovima. Noa je rođen iz uredne trudnoće, ali već prvog dana suočio se s afebrilnim konvulzijama nepoznatog uzroka, što je zahtijevalo hitnu medicinsku intervenciju.

Nakon 15 dana liječenja u Banja Luci bez vidljivog poboljšanja, Noa je helikopterom prebačen u Institut za majku i dijete dr. Vukan Čupić u Beogradu, gdje su obavljena brojna ispitivanja, uključujući neurološka, metabolička i genetska, ali bez konačne dijagnoze. Noa je otpušten kući nakon mjesec i po dana, ali i dalje se suočava s poteškoćama poput cerebralnog oštećenja vida i epilepsije.

Uprkos intenzivnim fizikalnim terapijama u zemlji i inostranstvu, Noa se i dalje bori s nedostatkom napretka zbog financijskih ograničenja. Njegova porodica, koja je uspjevala samostalno finansirati terapije, sada se suočava s izazovom pokrivanja sve većih troškova. Noa trenutno treba specifična terapijska pomagala i tretmane koji su ključni za njegov daljnji napredak.

Cijene tretmana koje Noa trenutno treba su sljedeće:

  • Theratogs odijelo: oko 1000€
  • 3 sedmice fizikalnih terapija u Novom Sadu: 1800€ (bez smještaja)
  • Kontrola kod neurologa s EEG-om: 280€
  • Fizikalni tretmani u Banja Luci: 80km/sedmično
  • Neurofeedback tretmani: 40/50km po tretmanu, potrebno 30 tretmana u prvom ciklusu

Humanitarna akcija će započeti 1. aprila 2024. godine i trajati do 30. aprila 2024. godine.
Svi dobronamjerni pojedinci pozvani su da se pridruže ovoj inicijativi i pruže podršku Noi.

Donacije se mogu uputiti pozivom na humanitarni broj 17035 za korisnike teleoperatera Mtel, HT Eronet i BH Telecom, ili putem uplata na račun udruženja broj 5551000062303262 u banci Nova Banka a.d. Banja Luka, ili putem PayPal-a na adresu paypal@humanitas.ba.

Vaša podrška će biti od neprocjenjive važnosti za Noine daljnje korake u borbi s njegovim zdravstvenim izazovima. Ujedinjeni možemo osigurati Noi pristup potrebnim terapijama i pomagalima kako bismo mu omogućili bolji i kvalitetniji život.

U ovoj akciji ukupno je obezbijeđeno 12.670,00 KM, a sredstva su već isplaćena na račun porodice Goronja.

Dana 04.06.2024. godine Nou i njegovu porodicu posjetili su: Dragana Zelenika, član nadzornog odbora, Nikolina Davidović, koordinator tima omladinske organizacije i Borislav Veselinović, član tima omladinske organizacije. Porodica Goronja ima za sada dovoljno sredstava koja su potrebna za Noino liječenje, a naša organizacija ostaje i dalje kao podrška ovom divnom dječaku i njegovoj porodici.

Zahvaljujemo svim dobrim ljudima koji su učestvovali u ovoj akciji.