Skip to content

Za liječenje Andreja Šešića (2016) iz Banje Luke

Početak akcije: 04.11.2023. godine
Završetak akcije: 30.11.2023. godine
Ukupno obezbijeđeno sredstava: 7.500,00 KM

UG Humanitas pokreće humanitarnu akciju za liječenje Andreja Šešića (2016) iz Banje Luke

Dječak Andrej Šešić je na svijet došao sa svega 980 g. Kao prijevremeno rođena beba, na UKC Banja Luka, smješten je u inkubator pa je, usljed nama nepoznatih razloga, dotok kisika bio obustavljen. Tada je hitno, helikopterom, prebačen u Beograd, gdje je ostao tri mjeseca. Međutim, po otpustu kući i tokom odrastanja, njegov razvoj je bio usporen, u odnosu na ostalu djecu njegove generacije, a najveća posljedica koja je ostala je njegov hod.

Naime, još uvijek je u kolicima.


Tokom svih ovih godina njegovog života, nije pokrenuta nijedna akcija za pomoć roditeljima, kao ni samom Andreju. Roditelji su, uz pomoć porodice i prijatelja, finansirali specijalističke preglede, terapije, vježbe i rehabilitacije.

Imali su i pomoć Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, kao i Fonda solidarnosti za liječenje djece u inostranstvu Republike Srpske, koji je snosio troškove Andrejeve posljednje operacije (16.10.2023 godine), u Bolnici “Atlas”, u Beogradu.
Operisao ga je Prof. dr Popkov Dmitry, koji vjeruje da će Andrej nakon ove operacije napraviti svoje prve samostalne korake, ali postoji još jedna prepreka, a to je rehabilitacija u Bolnici Centar za razvoj fine motorike, pokreta i govora u Beogradu, gdje bi Andrej trebao da provede najmanje šest mjeseci.

Boravak za Andreja u toj bolnici, na sedmičnom nivou, košta oko 1000 KM.
Fond zdravstvenog osiguranje Republike Srpske ne pokriva troškove rehabilitacije u navedenoj bolnici. Prema riječima doktora Popkova, to je jedini centar koji bi mogao omogućiti Andreju adekvatnu rehabilitaciju i vježbu za njegov prvi samostalni korak.

Pozivom na humanitarni broj 17068, u mjesecu novembru 2023. godine, doniramo 1 KM za Andreja, a pozivi su mogući prema svim telekom operaterima u Bosni i Hercegovini: M:tel, BH Telecom, HT Eronet.

Pomoći možemo i uplatama na žiro račun UG „Humanitas“ broj 5551000062303262 kod ”Nova Banka“ a.d. Banja Luka, dok je za uplate iz inostranstva dostupan Paypal – paypal@humanitas.ba

Pozivamo sve ljude dobre volje da pomognemo Andreju i uključimo se u akciju!

Dana 11.01.2024. godine Andrej Šešić primio je podršku i posjetu članova Tima omladinske organizacije UG “Humanitas”: Miloš Davidović, Biljana Stanić, Borislav Veselinović i Nikolina Davidović, koordinator tima. Njihova prisutnost pružila je dodatnu podršku malenom borcu i njegovoj porodici te ih ohrabrila u daljnjem procesu liječenja. U toku akcije prikupljeno je 7 500 KM.

Andrej je započeo rehabilitaciju u Bolnici Centar za razvoj fine motorike, pokreta i govora u Beogradu. Planirano je da će tamo provesti najmanje šest mjeseci, a prve vijesti o njegovom napretku izuzetno su ohrabrujuće. Uprkos izazovima koje je do sada doživio, Andrej je pokazao veselje i entuzijazam, a već je krenuo na vježbe koje bi mu trebale pomoći u postizanju samostalnosti.

Hvala svima koji su učestvovali u ovoj akciji.

Linkovi: